A A A K K K
людям із порушенням зору
Бердичівська міська лікарня
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО БЕРДИЧІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

С к а з

Дата: 20.08.2022 18:18
Кількість переглядів: 71

 С к а з - гостре інфекційне захворювання, що протікає з важким ураженням нервової системи і виникає після укусу зараженої тварини.
 

  Хвороба відома людству з давніх часів. Кожна вкушена скаженою твариною людина приречена на смерть, якщо не використати профілактичне лікування. 
Джерелом та резервуаром збудника є всі теплокровні тварини .
Збудником хвороби є нейротропний вірус, який передається при укусах чи обслинені. Вірус зі слини починає виділятися за 8-10 діб до появи перших клінічних ознак. Тварина, що покусала людину упродовж 10 діб повинна утримуватись ізольовано під наглядом ветеринара. Людина може заразитись через укус, подряпину, мікроушкодження шкіри і потраплянням зараженої слини на слизові оболонки. Інкубаційний період може тривати від одного тижня і до року, частіше від одного до трьох місяців, і залежить від місця і глибини укусу, активності і кількості вірусу, що потрапив до рани, віку постраждалого (у дітей коротший).Початок сказу характеризується високою температурою, болем, поколюванням, печією в ділянці рани. Далі вірус поширюється і викликає стрімке запалення головного і спинного мозку. Виділяють початкову стадію, стадію збудження і стадію паралічів. З’я вляється сильний головний біль, відчуття тривоги, спазми м’язів, агресивна і немотивована поведінка (їдять неїстівне, гризуть землю), утруднене ковтання і дихання. Розвивається боязнь води, потоку повітря, світла.
Спостерігається масивне слиновиділення. Прогресивно розвиваються парези і паралічі, і на другу третю-добу хвороби людина помирає.
Вразі підозри або інфікуванні людини вірусом сказу показане негайне звертання до лікаря і профілактичне введення анти рабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: 0,3,5,7,14 і 28день. Вона ефективна не пізніше 14 дня з моменту укусу хворою на сказ твариною. У разі небезпечної локалізації укусів- голова, шия,пальці рук, промежина,глибоких укусів є ризик короткого інкубаційного періоду до лікування додається антирабічний людський імуноглобулін. 
 

   Нажаль страшна хвороба неоминула наше місто. Вісімнадцятого липня екстреною
допомогою до інфекційного відділення доставлена молода 25 річна жінка, з ознаками лихоманки, головного болю і затрудненого дихання.Перші ознаки хвороби виникли 17 серпня. Стало відомо, що під час прогулянки за містом на ставку на початку чевня жінку вкусила невідома собака. За допомогою до лікаря жінка не звернулась. Стан жінки стрімко погіршувався і незважаючи на реанімаційні заходи вона помела.
   Прошу, стерегтися диких і безпритульних тварин, які не бояться до вас підійти.Якщо вас покусала тварина, вчасно звертайтесь до лікаря.

Пам’ятайте, що ліків від сказу не існує – є тільки профілактика!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень