A A A K K K
людям із порушенням зору
Бердичівська міська лікарня
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО БЕРДИЧІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Рак — це не вирок!

Дата: 21.06.2022 15:06
Кількість переглядів: 90

Рак — це не вирок!

      Злоякісні новоутворення є однією з основних причин захворюваності і смертності в світі. За рівнем захворюваності на злоякісні новоутворення онкологічна патологія посідає друге місце, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи.За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щорічно на планеті виявляють понад 12-14 мільйонів нових випадків цієї страшної недуги, при цьому помирає від неї близько 8 мільйонів пацієнтів – це кожна шоста смерть на планеті.За даними МОЗ України в нашій державі налічується близько 1 млн. хворих на злоякісні новоутворення, з них близько 6 тисяч дітей.В онкокабінеті міської поліклініки на  обліку перебуває 2462 хворих,з яких 5 та більше років – 1610 хворихЩороку у нашому місті реєструється близько 300 нових випадків захворювання,а  в області біля 4000.Найвища захворюваність серед міст та районів області зареєстрована в Бердичівському районі, м. Житомирі та м. Бердичеві. Стабільно високою фіксується смертність від злоякісних новоутворень.

      Рак – це не вирок, він є виліковним у разі раннього виявлення та належного лікування. Раннє виявлення раку  може ефективно знизити показники смертності, пов’язані з онкологічними хворобами. Більше 30% випадків смерті від злоякісних новоутворень можна запобігти, головним чином завдяки утриманню від вживання тютюну, здоровому харчуванню, фізичній активності і помірному вживанню алкоголю.

Вживання тютюну – ризик №1.

Вживання алкоголю прямо пов’язане з підвищеним ризиком виникнення раку. Встановлено зв’язок та лінійну залежність між алкоголем та 7 видами раку, таких як: кишка (товста і пряма кишка), груди, стравохід, гортань, печінка, ротова порожнина, гортань.

  За даними World Cancer Research Fund досягнення та підтримка здорової ваги тіла людини є одним з найважливіших заходів для зниження ризику виникнення онкологічних захворювань. Збільшення надмірної ваги та ожиріння сприяє збільшенню кількості ракових захворювань у всьому світі.

 Надмірна вага і ожиріння пов’язані принаймні з 11 типами раку, включаючи рак молочної залози, колоректальний рак та рак передміхурової залози.

 

Немає жодного харчового продукту або його компонентів, що можуть захистити людство від онкологічних захворювань. Але, зменшити шанси на розвиток раку можливо шляхом вибору здорової їжі.

П’ять груп продуктів, які збільшують ризик (Європейські рекомендації по зниженню смертності від раку): солодкі напої і енергетичні висококалорійні продукти; червоне м’ясо (зв’язок між вживанням м’яса і колоректальним раком, дані WCRF and AICR, 2007 «Продукти, які збільшують ризик»), продукти з надмірною присутністю транс-жирів, насичених жирів (підвищують ризик коло-ректального раку, раку матки, лімфоїдних і гематологічних злоякісних пухлин), алкоголь (ризик раку ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, легенів, товстої кишки, прямої кишки, печінки і молочної залози.

Продукти, які збільшують ризик), сіль і оброблені харчові продукти з консервантами, барвниками (ризик раку шлунка, носоглотки і горла).  Сьогодні особливо акцентується увага  на питаннях профілактики і раннього виявлення раку молочної залози, раку шийки матки, раку передміхурової залози, коло-ректального раку. 

Фахівцями розроблені світові стандарти діагностики онкозахворювань у певний вік пацієнта і саме чітке дотримання цього алгоритму дозволяє виявляти рак ще при відсутності скарг,що є надзвичайно важливим . Сімейні лікарі чи вузькі спеціалісти мають направляти на обстеження пацієнтів у нашу Бердичівську міську лікарню де є  потужний сучасний  лікувально -діагностичний потенціал для своєчасної діагностики онкопатології різних локалізацій- це ендоскопічні,променеві,лабораторні, ультразвукові,малоінвазивні хірургічні та інші методи.

Раннє виявлення пухлини – це запорука успіху в лікуванні онкологічного хворого та забезпечення йому гідної якості та тривалості життя . Бережіть своє здоров'я як Україну!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень