A A A K K K
людям із порушенням зору
Бердичівська міська лікарня
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО БЕРДИЧІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ЗНАЧЕННЯ РАННЬОЇ ДІАГНОСТИКИ та ЛІКУВАННЯ, ПРОФІЛАКТИКА РАКОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Дата: 07.02.2024 15:27
Кількість переглядів: 21

 

Для інформування населення про важливість профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань в Україні заплановано проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії до Всесвітнього дня боротьби проти раку в період з 4 по 11 лютого 2024 року

 

Рак є другою найпоширенішою причиною смерті у світі. В Житомирській області на обліку станом на 1 січня 2024 року стоїть 35 546 онкохворих, а у нашому місті ця цифра складає 2703. Щорічно кількість хворих збільшується на обліку десь на 3% . Це показник свідчать, що хворі лікуються, тривалість життя збільшується, За минулий рік виявлення хворих на рак один з найбільших показників за п'ять років -332 хворих виявлено, ЩО на 28% більше ніж попередній  2022 рік.                      Ріст злоякісної пухлини (розмноження, ділення ракових клітин) відбувається неспинно. Не виявлена, нелікована, вона з часом переходить із і стадії захворювання в II, далі, в III і IV стадію. Інтенсивність і характер росту пухлини залежать від багатьох факторів: імунобіологічних особливостей організму хворого, місцевої опірності тканини, гістологічної структури і біологічних особливостей саме цієї пухлини. В залежності від цих і багатьох інших факторів пухлина може протягом декількох днів збільшитися вдвічі. Іноді на це вимагається багато місяців і років. Передбачити темп росту пухлини складно. Відомі фактори, що прискорюють його: надмірне перебування на сонці, теплові процедури, травматизація, фізіотерапевтичні процедури . Пригнічений стан хворого, страх, відсутність віри у виліковування сприяють прогресуванню процесу. Чим пізніше почато лікування, тим поширеніший пухлинний процес, тим , складніше лікування. При багатьох локалізаціях рака в І стадії можна досягти повного виліковування. У IV стадії рака більшості локалізацій повне виліковування надто складне.

В даний час у розпорядженні лікаря, що досліджує хворого, підозрілого на наявність пухлинного захворювання, існує багато засобів і методів, що дозволяють діагностувати злоякісне новоутворення на ранніх його стадіях і практично всі можливості є у нашій лікарні.

Серед населення поширено чимало пліток про народні засоби лікування рака, про знахарів, що роблять чудодійні зцілення.  Важке захворювання, особливо в його невиліковній стадії, породжує у хворого і його родичів прагнення до пошуку таких "цілителів". Коли є попит, з'являються і пропозиції. У випадках дійсно занедбаних, здавалося б, втрачати вже нічого - знахарі й бабки шкоди не принесуть, насправді ж шкода від них є завжди. Після скоро минаючого покращення від психотерапії і знахарського симптоматичного лікування часто настає значне погіршення. В картотеках онкологічних кабінетів є й такі хворі, які до звернення до лікаря втратили не один місяць на лікування народними засобами з явною шкодою для себе.

Єдиний метод боротьби з раковими захворюваннями - лікування в медичних закладах. Лікування поза медичними установами неперевіреними методами й засобами веде до занедбаності хвороби, неможливості наступного радикального лікування.

 

В основі профілактики лежать досягнення онкології у вивченні причин виникнення й закономірностей розвитку пухлин. Онкологічна наука й охорона здоров’я з однієї сторони і суспільні немедичні структури з іншої сторони ведуть завзяту боротьбу за зниження захворюваності на рак. Існують причини, що  збільшують ризик виникнення злоякісних пухлинних захворювань:

  1.  Установленими вважаються факти наростання частоти рака із старінням організму. Пік захворюваності припадає на вікову групу 70-79 років.
  2.  Індивідуальні особливості окремих людей. Це особливості обмінних процесів і імунної системи, наявність у людини спадкових і набутих захворювань, порушень гормональної регуляції та ін., що сприяють виникненню рака.
  3.  Шкідливі звички, пов’язані з попаданням в організм канцерогенних речовин. На перше місце тут, звичайно ж, ставлять куріння. Значення також надають і особливостям харчування з вживанням копчених, гострих і смажених продуктів, алкоголю. Зв’язок шкідливих звичок із раком здебільшого не прямий, а через їхню подразнюючу дію на слизові і передракові захворювання, причиною яких ці шкідливі звички є.
  4.  Зовнішні фактори, із якими люди змушені контактувати. Це канцерогенні речовини й джерела радіоактивного випромінювання, застосовувані на виробництві і сприяючі збільшенню ризику розвитку злоякісних пухлин у працівників цих виробництв у випадку тривалого безпосереднього контакту.

Оскільки встановленими вважаються факти наростання частоти рака із старінням організму, всі заходи щодо профілактики старіння є і заходами профілактики рака. У 60 років ризик занедужати на рак більш ніж у 10 разів вищий, ніж у 40 років. Хоч запобігати старіння і виправляти індивідуальні генетичні особливості наука поки ще не навчилася, існує безліч рекомендацій з організації здорового способу життя так, щоб не старіти передчасно. В їхній основі лежить відмова від шкідливих звичок, збалансоване харчування натуральними продуктами з обмеженням м'ясних страв, помірна фізична активність, боротьба з надлишковою вагою .                                              Важливо також відзначити  нормалізацію основних фізіологічних функцій організму, збереження гормональної рівноваги. Це особливо актуально для жінок. Ризик виникнення найбільш розповсюджених серед них пухлин підвищується при будь-яких порушеннях, пов'язаних із їхньою дітородною функцією. Це занадто ранній або пізній початок статевого життя, його нерегулярність, аборти, ранні або пізні пологи, прийом гормональних протизаплідних засобів, відмова від годування грудьми чи дітонародження взагалі і т.п.                                                                                                             Що стосується зовнішніх факторів навколишнього середовища, із якими люди змушені контактувати і продуктів харчування, то це питання може мати значення тільки при наявності двох умов: при масивності впливу канцерогенного фактора і його тривалості. Один рік життя - більш канцерогенний фактор.

 

А тепер про головне.

 

Основою профілактики рака завжди була й залишається вторинна профілактика - раннє виявлення і своєчасне лікування хворих.

Головне завдання профілактики злоякісних пухлин зводиться до активного виявлення і лікування хворих передпухлинними захворюваннями й виявленню та лікуванню хворих на рак у ранніх стадіях. Більшість онкологічних захворювань піддаються лікуванню при їхньому своєчасному виявленні.

До одного з найбільш ефективних методів ранньої діагностики й профілактики злоякісних пухлин варто віднести, насамперед, профілактичні медичні огляди населення, що  дозволяє активно боротися із захворюваннями такими шляхами:

  1.  активного виявлення хворих, особливо в ранніх стадіях захворювання;
  2.  узяття на облік окремих груп здорових і хворих та активного спостереження за ними;
  3.  своєчасного й планомірного застосування лікувальних і профілактичних заходів для попередження рецидивів захворювання, якнайшвидшого відновлення здоров'я й працездатності;
  4.  з'ясування факторів зовнішнього середовища, що впливають на стан здоров'я людини, проведення заходів щодо покращення умов праці й побуту, працевлаштування відповідно до стану здоров'я.

У розвинутих країнах спостерігається тенденція до сповільнення росту захворюваності й зниження смертності від злоякісних пухлин як за рахунок профілактики , так і за рахунок покращення ранньої діагностики й лікування.

У світі запроваджені та активно впроваджуються скринінгові програми, які дозволяють запобігти і вчасно виявити онко захворювання, а саме:

-щеплення від папіломовірусу дівчаток виключає появу раку шийки матки у майбутньому

-мамологічний скринінг, який включає самообстеження, обстеження гінекологом, онкологом, мамологом, УЗД діагностику та мамографію дозволяє вчасно виявити рак молочної залози

-колоноскопія та обстеження на приховану кров у калі дає змогу виявити окозахворювання кишківника

-рак простати можна діагностувати по аналіз на ПСА

В цілому, підводячи підсумок цій статті, можна дати такі поради по профілактиці рака:

  1.  Чого не робити?  В першу чергу позбутися шкідливих звичок. І, у другу - не забивати собі голову зайвими переживаннями з приводу можливого захворювання на рак, якщо Ви ведете здоровий спосіб життя.
  2.  Що робити? Проходити профілактичні огляди. Вчасно звертатися до лікаря з приводу будь-яких захворювань і порушень здоров'я. Строго виконувати всі рекомендації лікарів по обстеженню й лікуванню захворювань, в першу чергу тих, котрі можуть бути передпухлинними. Жити здоровим і повноцінним життям.

 

 

 

Онколог Печенюк Ю.П.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень