A A A K K K
людям із порушенням зору
Бердичівська міська лікарня
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО БЕРДИЧІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

РАК-ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ

Дата: 22.01.2021 14:20
Кількість переглядів: 687

Незважаючи на широкий резонанс  у світі через пандемію COVID-  19, онкологічні захворювання залишаються однією з найактуальніших проблем людства.

Україна займає друге місце в Європі за темпами поширення онкозахворювань.

    • Щорічно 140 тисяч українців дізнаються, що у них рак.

    • Щодня 450 українців дізнаються, що у них виявлена ​​злоякісна пухлина (20 осіб на годину). З них 250 вмирають (10 осіб на годину).

    • Щороку від раку помирають близько 90 тисяч українців, 35% - люди працездатного віку.Найчастіше смерть фіксували через новоутворення в органах дихання, рак грудей та шлунку.

    • Ризик розвитку онкологічних захворювань складає 27,7% для чоловіків і 18,5% для жінок.

    • Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку.

    • 30% випадків смерті від раку обумовлені 5 основними джерелами ризику : високий індекс маси тіла, низький рівень споживання фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну, вживання алкоголю. 

За 2020 рік у нашому місті зареєстровано 236 хворих на  рак. Серед сумних лідерів залишається рак молочної залози, шкіри, легень. Прикра статистика виявлених хворих в занедбаних стадіях склала 18%. Померло від раку 120 бердичівлян.

Сучасна медицина здатна вилікувати злоякісні пухлини майже всіх локалізацій, якщо вони діагностовані на ранніх стадіях. Труднощі такої діагностики, що були в минулому основною причиною занедбаності захворювання, тепер подолані сучасними методами дослідження онкологічних хворих. Наявні успіхи в розробці методів ранньої діагностики (цитологічні, ендоскопічні, ультразвукова, комп'ютерна і магнітно-резонансна томографія) дозволяють порушувати питання про повну ліквідацію "занедбаності хвороби". Регулярні профілактичні огляди дозволяють вчасно виявляти візуальні локалізації рака - шкіри, порожнини рота, гортані, молочної залози, шийки матки,прямої кишки.

Упровадження в широку практику сучасних ендоскопічних методів діагностики дає можливість розпізнавання пухлин шлунково-кишкового тракту й бронхів на початкових стадіях хвороби.

Однак, незважаючи на це, відсоток занедбаних випадків продовжує залишатися дуже високим: майже кожен п'ятий захворілий діагностується в занедбаній стадії.

 Найбільша частота хворих у нашому місті із злоякісними новоутвореннями IV клінічної групи (не підлягаючих радикальному лікуванню) серед вперше виявлених спостерігається при раку порожнини рота, раку трахеї, бронхів, легені.

 При аналізі випадків занедбаності злоякісних пухлин виявлені три основні причини:

 1) пізнє звернення хворих до лікаря через малу симптоматику початкових стадій рака і через її незнання;

2) відсутність віри у виліковність рака, острах діагнозу.

 3)  пізнє звернення після лікування у так званих «цілителів»

Населення, як правило, знає лише про несприятливі результати лікування. При несприятливому перебігу хвороби й смерті, родичі і навколишні зазвичай роблять висновок: раз помер, значить рак невиліковний.

 Однак гинуть в основному хворі, що запустили хворобу, що пізно звернулися до лікаря. В картотеці кожного онкологічного кабінету поліклініки багато історій хвороби, що яскраво демонструють вирішальне значення своєчасного звернення. Ось яскрава ілюстрація з практики  онкологічного кабінету поліклініки.

 Хвора Н., 56 років. Звернулася до лікаря при перших ознаках захворювання. Була обстежена і направлена до онкодиспансеру. Прооперована через 2 тижні із дня захворювання - зроблена мастектомія. Дослідження видаленої пухлини підтвердило діагноз: "рак мологчної залози ". Повне одужання й відновлення працездатності протягом усіх наступних 20 років спостереження.

 

Можна також навести багато прикладів, що підтверджують не тільки виліковність рака при своєчасному лікуванні, але і підтверджують можливість збереження функції хворого органа в повному обсязі.

Хворий Б. Знайшов домішки крові в калі. Це турбувало хворого, але, боячись рака, він відтягував звернення до лікаря. З'явився до онколога лише через 8 міс. При огляді виявлена велика пухлина прямої кишки з розпадом у центрі. Через значну поширеність процесу довелося зробити лише променеву терапію..                                                                                                              

 Наочні приклади ефективності лікування при своєчасному виявленні пухлини, залежності результату лікування  від терміну, що пройшов з моменту виявлення хворим перших ознак захворювання до початку лікування, дуже переконливі.                                                                                                                             

Але є,нажаль,інші приклади:

Хвора П.Виявила пухлину в молочній за лозі сама та направлена до онколога сімейним лікарем..Відмовившись від лікування приховувала хворобу .Через рік  ,вже з численними метастазами раку у різні органи,отримує лише знеболюючі препарати .

Хворий С. Помітив пухлину язика блисько року ,але за медичною допомогою не звертався , зловживав алкоголем та тютюнопалінням.При вираженому больвому синдромі та поширенню пухлини на лімфовузли шиї проконсультаваний онкологом , призначене  тільки симптоматичне лукування.

В онкологічних закладахє значна кількість хворих, що перебувають на обліку, належить до III клінічної групи, тобто тих, які пройшли радикальне лікування і практично здорові.

 Постійно збільшується кількість пацієнтів, що перебувають на обліку після лікування 5 і більше років.Таких хворих у місті 1550,а загальна кількість онкохворих 2471.  За останні роки в структурі смертності від злоякісних новоутворень зросла частота захворювань органів дихання, молочної залози, прямої кишки, лімфатичної й кровотворної тканин. Зменшилася частка смертності від рака шлунка, простати, а також жіночих статевих органів. 

Цифри статистики найбільш повно демонструють дорослій людині такі прописні істини онкології як:

- здоровий спосіб життя й відмова від шкідливих звичок - основа профілактики будь-яких захворювань;

- раннє звернення й лікування дає найкращі результати в лікуванні рака;

- онкологічні захворювання виліковні (нехай і не завжди) навіть у занедбаних стадіях;

- строге дотримання рекомендацій онколога, систематичні огляди - краща профілактика рецидивів злоякісних пухлин;

- лікуватися потрібно тільки в онкологів. Слідування "народним" та неперевіреним "альтернативним" методам НЕМИНУЧЕ веде до занедбаності хвороби;

- підтримка, добре відношення навколишніх, їхня допомога значно полегшують стан хворого;

- можна жити повноцінним життям і почувати себе щасливим при будь-якій формі й стадії хвороби.

     • Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію проти:

    • Гепатиту В (для новонароджених)

    • Вірусу папіломи людини (для дівчаток)

       -Скористайтеся послугами організованих програм скринінгу на рак:

    • Рак прямої кишки (чоловіки та жінки в оглядових кабінетах поліклінік)

    • Рак грудей (жінки)

    • Рак шийки матки (жінки)

    • Рак простати

Таким чином, якщо вести здоровий спосіб життя і грамотно проводити профілактику раку, ризик захворіти можна значно знизити, а лікування, яке було почате на ранніх стадіях захворювання, дає хороші результати і збільшує Ваші шанси на довголіття.

 Рак — це не вирок. Це хвороба, з якою можна і необхідно боротись, яку можна і необхідно перемагати!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень