A A A K K K
людям із порушенням зору
Бердичівська міська лікарня
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО БЕРДИЧІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

День боротьби з цукровий діабетом у м. Бердичеві

Дата: 22.11.2018 11:10
Кількість переглядів: 355

   Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом відзначається з 1991 року, з 2007 року цей міжнародний день відзначається як офіційна подія ООН.

   Визнаючи, що цукровий діабет є хронічною, розповсюдженою та високо- вартісною хворобою, що становить серйозні виклики для розвитку країн світу. Генеральна асамблея ООН закликала держави розробляти національну політику щодо профілактики та лікування цього захворювання.

   Мета проведення заходів в Україні, приурочених до  цього міжнародного дня – не просто поширена інформаційна кампанія, але й фокусування уваги державних інституцій на загрозі «епідемії» цукрового діабету, для того щоб домогтись прийняття Національного плану дій щодо цукрового діабету в Україні.

   Щороку Міжнародна діабетична федерація обирає тему всесвітньої кампанії. Цьогорічна тема Всесвітнього дня діабету «Жінка та діабет – право на здорове майбутнє». Наразі у світі понад 199 млн. жінок живуть з цукровим діабетом.

   За прогнозами до 2040 року ця цифра збільшиться до 313 млн. 2 з 5 жінок хворих на цукровий діабет знаходиться у репродуктивному віці, це понад 60 млн. жінок у всьому світі. Цукровий діабет є дев'ятою провідною причиною смерті жінок на планеті, що спричиняє 2,1 млн. випадків смерті на рік.

   Жінки з цукровим діабетом 2 типу майже в 10 разів частіше хворіють на серцево-судинні захворювання, ніж жінки без цієї патології. До того ж у жінок із цукровим діабетом 1 типу підвищений ризик раннього викидня або народження дитини з вадами розвитку.

   Якщо у жінки немає цукрового діабету, а хвороба виявлена у когось з родини (дитини чи чоловіка),  саме на її плечі, як правило, лягає основний тягар щодо піклування про хворого – вирішення питання щодо зміни способу життя, системи харчування тощо.

   Саме цьогоріч Всесвітній день боротьби з діабетом присвячений тому, як допомогти жінці вистояти в ситуації, коли цукровий діабет руйнує життєві плани та змушує пристосовуватись до нового способу життя.

   Багато жінок хворіють на гестаційний цукровий діабет, який виникає під час вагітності. Життя з цукровим діабетом – це справжня школа мужності та щоденна кропітка робота.

   Програмні події цьогорічного міжнародного дня боротьби з діабетом розпочались в Києві ще 9 листопада. В Бердичівській ЦМЛ 14 листопада проведений день «відкритих дверей» на амбулаторіях сімейної медицини з вимірюванням глюкози крові.

   15 листопада відбулась лікарська конференція на тему «Цукровий діабет – хвороба багатогранна», яка стала нагадуванням про те, як цукровий діабет впливає на життя людини, неочікувано  змінює його, та як сім’я має стати підтримкою для хворого у його тривалій боротьбі з цією недугою.

   В місті Бердичеві створена громадська організація «Діабет і діти», яка на сьогодні є єдиною такою організацією в Житомирській області. Її засновниками стали дві молоді мами, які виховують дітей,  хворих на цукровий діабет – Анна Левандовська та Марина Левченко.

   З нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби з діабетом, ГО «Діабет і діти» провела 14 листопада у приміщенні молодіжного центру «М-формація» благодійний захід на підтримку дітей, хворих на діабет, під назвою «Я сильніший за діабет», у проведенні якого допомогли представники місцевої влади, спонсори та меценати.

   Цього дня увесь світ об’єднується у боротьбі з цією хворобою, а організації більш ніж 145 країн світу працюють з благородною метою – підвищити інформованість людей про цукровий діабет.

 

Лікар-ендокринолог       Л.П. Ружицька



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень