A A A K K K
людям із порушенням зору
Бердичівська міська лікарня
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО БЕРДИЧІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Цукровий діабет

Дата: 06.11.2021 11:40
Кількість переглядів: 142

Більше 400 мільйонів людей живуть з діабетом по всьому світу та прогнозується, що поширеність продовжуватиме зростати. Це була сьома провідна причина смерті у 2016 році. Поширеність діабету в Україні збільшилася за останніх 10 років на половину. Інсулінозалежний діабет (І типу) складає 6,5% усіх випадків захворювання. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в Україні є наслідком захворювання на діабет.

З огляду на стрімке поширення цукрового діабету в Україні та його ускладнення в результаті потрапляння в організм коронавірусної інфекції, ми вирішили поспілкуватись з ендокринологом нашої поліклініки та розкрити для вас актуальну тему.

Отже, ендокринологічний напрямок Бердичівської міської лікарні представлений трьома високопрофесійними лікарями: Ружицька Людмила Петрівна (на фото), лікар-ендокринолог зі стажем 27 років, вища категорія; Жирук Лариса Петрівна, лікар-ендокринолог, 1 категорії; Яткевич Олена Леонідівна, дитячий лікар-ендокринолог.

В обов’язки лікаря-ендокринолога входить в першу чергу надання консультацій для пацієнтів з порушенням обміну речовин та засвоєння глюкози, йодної недостатності (як правило цукровий діабет 1го та 2го типу, хвороби щитовидної залози, хвороби паращитовидних залоз та ожиріння, рідше – хвороби наднирникових залоз).

Варто зазначити, що віднедавна в Україні до переліку обстежень, які передбачені по програмі медичних гарантій, входить аналіз на глюкозу крові. Сімейний лікар формує групу ризику серед пацієнтів, які з ним уклали декларації на виникнення цукрового діабету та призначає раз на рік обстеження на глюкозу крові. Окрім того, скористатись безкоштовною послугою можуть громадяни старші 40 років 

Профілактика

Людмила Петрівна рекомендує притримуватись загальновідомих рекомендацій щодо підтримки здорового способу життя, що включає помірні фізичні навантаження, здорове харчування без надмірної кількості жирів та вуглеводів, відмова від шкідливих звичок (зловживання алкоголем та тютюнопаління).

Тяжкі наслідки

Майте на увазі, що невчасно діагностований діабет призводить до виникнення ускладень – сліпоти, ниркової недостатності, ураження судин нижніх кінцівок, які можуть призвести до ампутації нижніх кінцівок

***

Напередодні всесвітнього дня боротьби з захворюванням на цукровий діабет, який відзначають 14 листопада лікар-ендокринолог закликає дбати про своє здоров’я, вчасно обстежуватись, проводити дослідження на глюкозу крові, особливо тих пацієнтів, які відносяться до групи ризику: з надмірною вагою, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, пацієнти, які тривалий приймають гормони (кортикостероїди).

Ви завжди можете записатись на консультацію наших лікарів-ендокринологів, які працюють в кабінеті №46 щодня з понеділка по п’ятницю з 9-00 до 16-00 год за номерами телефонів:

+38 095 929 64 65

+38 068 091 49 60

+38 068 091 49 39

+38 04143 4 10 01


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень