A A A K K K
людям із порушенням зору
Бердичівська міська лікарня
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО БЕРДИЧІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Ботулізм

Дата: 30.05.2019 14:57
Кількість переглядів: 356

  Протягом 5 місяців 2019 року по Житомирській області зареєстровано 6 випадків ботулізму, серед них і житель м. Бердичева.

   Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок споживання харчових продуктів, які містять токсин, вироблений  бактеріями ботулізму. Захворювання характеризується проявами тяжкого ураження нервової системи та паралічем м’язів. Хвороба потребує специфічної терапії, тобто введення полівалентної протиботуліністичної сироватки або антитоксину.

   Дуже важливо вчасно звернутися за медичною допомогою, так як пізнє звертання може призвести до летальних наслідків.

   Збудник ботулізму існує в природі в двох формах: споровій та вегетативній.

Спори ботулізму можуть довгий час зберігатися в зовнішньому середовищі.

   При відсутності кисню спори перетворюються у вегетативні форми. Вони утворюють токсин (отруту), яка за силою дії, відповідає отруті гримучої змії.

   Токсин руйнується лише при 15 хвилинному кип’ятінні чи витримуванні при температурі 80 °С протягом 30 хвилин. Витривалий в кислому середовищі, у високих концентраціях повареної солі. Не руйнується в продуктах, які містять різні спеції, в консервованих продуктах зберігається роками.

   Токсин, який накопичується в харчовому продукті і газоподібні продукти життєдіяльності, збудника викликають здуття («бомбаж») банок. При цьому органолептичні властивості( запах, смак, вигляд) продукту не змінюються.

   Мікроби ботулізму виявлені в грунті, воді, містяться в кишківнику диких та домашніх тварин, птахів, риб, молюсків.

  Причиною ботулізму в людей найчастіше є вживання харчових продуктів тваринного і рослинного походження з довгим терміном зберігання(ковбаси, шинки, копчена, солена чи в’ялена риба, гриби) домашнього приготування, при приготуванні яких не був витриманий необхідний температурний режим.

   Інкубаційний період при ботулізмі триває від кількох годин до доби, іноді 2-3 доби, що залежить від кількості токсину, який потрапив в організм людини.

   Захворювання починається, як правило, раптово. У хворого з’являється сухість в роті і м’язова слабкість. Хворий скаржиться на поганий зір, відзначає, що очі начебто прикриті сіткою, все з’являється ніби в тумані, мерехтіння в очах. Хворий не може читати, відмічає двоїння предметів. Часто порушується ковтання. З’являється відчуття чужородного тіла в глотці, порушення ковтання їжі. В тяжких випадках може виливатися вода через ніс. У хворого змінюється висота і тембр голосу.

   При прояві вищеназваних симптомів хвороби, особливо після вживання консервованих,  копчених, в’ялених продуктів, необхідно терміново звернутись за медичною допомогою.

Профілактика ботулізму:

   Продукти харчування, призначені для консервації, не повинні контактувати з грунтом, пилом, немитими предметами.

   Ніколи не слід купувати на стихійних ринках консерви домашнього приготування , копчену та в’ялену рибу, м’ясо.

   Необхідно викинути здуті консервні банки, чи банки, в яких під тиском виходить їх вміст.

   Перед вживанням приготовлені в домашніх умовах гриби, м’ясні, рибні та овочеві консерви прогрівати до 100° С протягом 30 хвилин.

    

Підготувала завідувач інфекційним відділенням  Р.М.Костюченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень